ANNONS

Fejkad bild sprids av SVT-inslag med Morgan Johansson

Åsa Larsson · 20 Mar 2019
Uppdaterad 20 Mar 2019
Bilden är manipulerad.

Bilden är manipulerad. Foto: Skärmdump/TT


Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) påstås ha sagt att "före detta IS-krigare kan bli en tillgång för Försvarsmakten", men bilden där citatet kommer ifrån är fejkad och sprids just nu genom ett inlägg i Facebook-gruppen Stå upp för Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Någon har tagit en bild på en datorskärm som visar artikeln med filmklippet. Rubriken har ändrats så att det står ”Morgan Johansson (S) Fd IS-krigare kan bli en tillgång för försvarsmakten”. Typsnittet skiljer sig från det som SVT.se använder sig av.

I originalet är rubriken ”Morgan Johansson (S) vill se en internationell tribunal”, och artikeln handlar om att ministern vill att svenskar som anslutit till IS ska ställas inför rätta i en internationell tribunal likt de efter folkmordet i Rwanda och kriget i Jugoslavien.

Bilden som sprids.
Bilden som sprids.

Arga kommentarer

Inlägget som har över 2 500 interaktioner på Facebook sprids av människor med kritiska kommentarer om Morgan Johansson. En hel del ställer frågan om det är sant eller inte, men många ser ut att utgå från att det stämmer.

I originalartikeln ser man att det är samma publiceringstid som i den fejkade bilden, om man går längst ner i artikeln där tid på dagen är specificerad. Även den första delen av bildtexten är likadan, men den som skapat bilden har inte tagit med den andra delen av bildtexten där det står att Morgan Johansson vill att svenskar som anslutit sig till IS hanteras i en internationell rättsprocess.

Viralgranskaren har kontaktat Morgan Johansson (S) för en kommentar.

– Det här är en lögn. Den här typen av bilder görs av människor som vill förstöra för regeringen och för Sverige. Om man ägnar sig åt att sprida sådana här bilder så deltar man i det, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro