ANNONS

Sanningen är sällan svart eller vit – här samlar vi sådant som ligger i gråskalan. Det kan handla om missvisande eller grovt vinklade påståenden, utelämnande av relevant information eller ett viralt fenomen som vi reder ut.

Gammalt inlägg om "kaos och bajs" i hyreshus sprids – men få uppgifter stämmer

David Peterson · 18 Jun 2019
Uppdaterad 18 Jun 2019

En av de nya texterna som delats hundratals gånger de senaste dagarna. Foto: Privat


Ett inlägg om “dagens VäRsterås” som beskriver en kaosartad situation i ett kommunalt hyreshus har fått stor spridning. Men texten kommer ursprungligen från 2017 och flera uppgifter stämmer inte.

klar

Artikellänk är kopierad

“Här bor jag (inte länge till, som tur är) det är jag och några få familjer till som betalar våra egna räkningar. Resterande lägenheter (62st) är det vi skattebetalare som hjälps åt att betala för,” står det i inlägget som publicerats tillsammans med en bild på en överfylld container. En enkel sökning på nätet visar att exakt samma text publicerades redan 2017.

Men nu har inlägget fått nytt liv efter att flera personer återanvänt texten och bilden. Även främlingsfientliga Petterssons blogg har skrivit om inlägget.

LÄS MER
Polisen varnar för gummibjörnar med knark – finns få belägg

Bajs och kaos

I texten beskrivs situationen i området som “kaos”. Bland annat påstås det ligga bajs i trapphuset och sopor överallt.

Vi backar tillbaka till sommaren 2017 när det nybyggda huset Parkflygeln på Nordanby Äng i Västerås invigdes.

– Eftersom det var ett nybyggt hus flyttade alla hyresgäster in samtidigt och då kam det bli lite rörigt och mycket samtidigt. Man har flyttkartonger och möbelpaket som ska iväg. Vi ställer därför alltid ut containrar vid inflyttarna. Containern på bilden tömde vi på fredagseftermiddagen men när vi kom dit på måndag var den full och folk hade kastat hur mycket som helst, som man gör när man flyttar in. Den var för liten uppenbarligen, säger Maria Eberhardsson, kommunikationschef på bostadsföretaget Mimer.

Troligtvis är bilden på containern tagen på söndagen, enligt Maria Eberhardsson. I inlägget står det också att personen “har tagit massa bilder” av nedskräpningen och av bajset. Några sådana bilder har Viralgranskaren inte lyckats hitta.

LÄS MER
Nej, det finns inga belägg för att du blir förgiftad av aspartam

Containern ledde till rykten

På grund av de rykten som började cirkulera i samband med att texten och bilden publicerades första gången var anställda från Mimer på plats i området under sommaren 2017.

– Det började pratas om att det var mörka män som bajsade i området. Det skulle finnas bajs på väggarna men det här stämde ju inte. Vi var där med vår personal hela tiden. På något sätt har flyttcontainern fått tala om hur det såg ut i området, säger Maria Eberhardsson.

Området har fortfarande ett dåligt rykte, enligt Maria Eberhardsson. Men antalet störningsanmälningar sticker inte ut bland Mimers övriga hyreshus.

LÄS MER
Sanningen bakom den virala videon om matbluffar – i 16 punkter

"Lyxiga lägenheter till migranter”

I inlägget står det även: “Dyraste och nyaste lägenheterna till migranter. Svenskar tvingas flytta… Västerås kommunala bostadsbolag Mimer ger ut sina dyraste och mest lyxiga lägenheter till migranter.”

Inte heller det här påståendet stämmer. I dag har Mimer totalt 231 lägenheter på Nordanby Äng. Av dem har tre hyrts ut via samverkansavtalet, som innebär att en viss andel av bostäderna ska lämnas till människor som står helt utanför den ordinarie bostadsmarknaden.

– När vi hade inflytt i huset fanns det inte ett enda kontrakt som hade gått via samverkansavtalet med Västerås stad. Alla gick via vår kö där bara antalet ködagar räknas, säger Maria Eberhardsson.

Däremot rapporterade Sveriges radio i höstas om att bara hälften av de som bor i huset Parkflygeln har en förvärvsinkomst som räcker till hyran.

– Vi har inga inkomstkrav men vi pratar med alla om att de ska kunna betala sin hyra och det får vi lita på, säger Maria Eberhardsson.

LÄS MER
Nej, bensinens sammansättning ändrades inte den 1 maj

Boende: Vi trivs bra

Flera personer i kommentarsfälten, som säger sig bo i området, vittnar om att det fungerar bra.

Viralgranskaren har även pratat med en handfull människor som står skrivna på adressen. Ingen av dem upplever området som ovanligt stökigt eller smutsigt. En person som var med vid inflytten uppger att det då var lite oordnat men att det lugnade ned sig snabbt.

– Det var lite skräpigt. I dag trivs vi jättebra. Det är ett familjeområde, säger personen.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro