ANNONS

Han fejkade inlägg om mördaren i Utrecht – bilderna sändes i tv

Åsa Larsson · 20 Mar 2019
Uppdaterad 20 Mar 2019
Bilden påstods föreställa den misstänkte gärningsmannen i Utrecht, men föreställer egentligen en tysk youtuber.

Bilden påstods föreställa den misstänkte gärningsmannen i Utrecht, men föreställer egentligen en tysk youtuber. Foto: Skärmdump/TV 24


I röran efter skottdådet i Utrecht spreds en bild som påstods föreställa gärningsmannen, men den stämde inte. Viralgranskaren har pratat med mannen som spred den falska bilden. "Jag ångrar inget", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Under gårdagens skottdåd i nederländska Utrecht rådde osäkerhet kring vad som egentligen hänt, en situation som ofta uppstår vid stora nyhetshändelser. Rykten kommer i rullning när många människor samtidigt söker information.

Vid förra veckans dåd i Nya Zeeland så kablades bilder och uppgifter ut med en gång, särskilt på grund av att gärningsmannen själv noggrant förberett sig för att nyheten skulle nå långt bortom Nya Zeeland.

Bland annat hade han infogat hänvisningar till olika kändisar och sett till att många olika länders nyhetsredaktioner hade anledning att rapportera om dådet. I fallet Sverige nämnde han Pewdiepie och terrordådet på Drottninggatan.

Terroristen i Christchurch kom från extremhögern och attackerade muslimer. När skottdådet skedde i Utrecht så spekulerades det kring vilka motiv den här skytten kunde tänkas ha. Var det en jihadist eller en högerextrem våldsman? Eller rörde det sig om något helt annat?

I den oredan passade en Twitter-användare som kallar sig Erwachsener Rooz på att skicka ut bild på en påstådd gärningsman från sitt konto. Han skrev: ”Den misstänkte gärningsmannen från Utrecht publicerade minuterna före dådet ett förvirrat manifest på nätet.”

Han skrev att manifestet anspelar på Christchurch-massakern. På bilden syntes en man som håller upp en pistol. Men bilden föreställer inte någon misstänkt gärningsman utan är stulen från nätet och föreställer en tysk youtuber som kallas för Drachenlord.

Twitter-användaren Erwachsener Rooz har helt enkelt gjort en fejkad tweet. Själv säger han att det är satir, och ett slags test för att se om några medier skulle haka på hans skämt.

Erwachsener Rooz publicerade även en andra tweet där samme man ses på en balkong där han håller i ett pistolliknande föremål. Twitter-inlägget löd: ”I Utrecht avlossades flera skott på en spårvagn. Gärningsmannen sköt från ett intilliggande bostadshus.”

Bilderna är i själva verket från en videoinspelning som föreställer youtubern Drachenlord i sitt hem i en liten by i södra Tyskland.

De båda inläggen är publicerade kring halv tolv-tiden på måndagen. Larmet om skottlossningen kom in 10.45, enligt TT, så det hade gått väldigt kort tid sedan det började rapporteras om själva dådet.

Inläggen hade inte jättestor spridning, men plockades upp av den turkiska tv-kanalen TV 24 och gick ut i sändning.

Viralgranskaren frågar Twitter-användaren Erwachsener Rooz om han är säker på att tv-kanalen fick uppgifterna från honom.

– När de publicerade sin nyhet så var jag den enda som twittrat bilderna. Jag skrev ett neutralt meddelande och frågade om källan till uppgifterna och de skickade tillbaka en länk till mitt eget Twitter-konto. Jag skämtar inte, tyvärr.

Enligt Erwachsener Rooz ville han testa hur källkritiska redaktioner var.

– Hela poängen med mina tweets var att fånga de mediakanaler som drar skam över journalistiken genom att skippa även den enklaste formen av faktakoll i sin jakt på sensationella uppgifter och klick. Jag förstår kampen för modern journalistik, vad gäller ekonomin och pressen som nätets höga hastighet sätter på nyhetsförmedling, men jag ser inte någon som helst ursäkt för att inte göra en ordentlig faktakoll. Det är grundkurs för journalister och medier.

Viralgranskaren fick beskedet från TV 24 att de var medvetna om att det varit felaktig rapportering och har tagit ner sitt inslag.

Drachenlord som syns på bilderna och som blev utpekad som misstänkt massmördare är ett internetfenomen. Han har kanaler där han publicerar filmer på sig själv, bland annat spelklipp och filmer där han headbangar till metalmusik. Han har även anklagats för att ha sagt rasistiska saker i sina timslånga utläggningar, men det råder oenighet om det varit på skämt eller inte.

Drachenlord har samlat på sig en ansenlig mängd häcklare genom åren, en grupp människor som bland annat begett sig till hans hem, som ett slags skämt. De kallar det för ”schanzenfest”. Vid ett tillfälle kom mellan 600 och 800 personer till den lilla byn där Drachenlord bor, en by med bara 40 invånare.

Journalisten Jakob von Lindern har skrivit om Drachenlord och den märkliga uppståndelse som uppstått runt honom.

– Det var anmärkningsvärt. Folk i byn undrade vad som pågick för det kom så många besökare. En del tar bara med sig öl och står utanför Drachenlords hus för att försöka få syn på honom. Andra har kastat ägg och klottrat på barrikaderna runt huset.

Drachenlord har även tidigare använts på samma sätt vid dödsskjutningarna i München 2016. Då lades hans bild ut och han påstods vara mördaren.

Viralgranskaren frågar Twitter-användaren Erwachsener Rooz varför han valde just Drachenlord som ”misstänkt skytt” nu.

– Det handlade inte om honom utan var bara ett sätt för mig att nå mitt mål. Jag kunde ha använt mig av vem som helst som håller en dragen pistol och ser galen nog ut för att vara en gärningsman i ett skottdrama.

När Viralgranskaren frågar om vilken slags ansvar han tycker att han har för att ha använt sig av en person som Drachenlord så tycker Erwachsener Rooz inte att skadan är så stor.

– Jag ångrar inget. Det enda som hänt hittills är lite nyhetsrapportering som utökade berömdheten. Ingen har gripits baserat på min tweet. Ingen var i faktisk fara för att misstas för den verklige skytten.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro