ANNONS

Ministern hyllar Viralgranskaren: "Gör en enormt viktigt insats"

David Peterson · 14 Mar 2019
Uppdaterad 14 Mar 2019
Kulturminister Amanda Lind (MP) delade ut pris under Källkritikens dag.

Kulturminister Amanda Lind (MP) delade ut pris under Källkritikens dag. Foto: Gustav Gräll.


Under Källkritikens dag, som Metro instiftat, fick kulturminister Amanda Lind (MP) äran att dela ut priset Det gyllene förstoringsglaset. "Viralgranskaren och alla andra som är engagerade i källkritik gör en enormt viktigt insats", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Viralgranskaren har arrangerat Källkritikens dag 13 mars för att uppmärksamma vikten att ifrågasätta och källgranska uppgifter på nätet sedan 2016. I år var kulturminister Amanda Lind (MP) på plats och delade ut priset Det gyllene förstoringsglaset.

– Jag ser den som ett väldigt positivt initiativ för att uppmärksamma det här viktiga arbetet som görs, säger hon.

Tidningen Metro var tidigt ute med att uppmärksamma vikten av Källkritik genom Viralgranskaren, som granskar påståenden som sprids på nätet. 2014 fick Viralgranskaren det prestigefyllda Stora Journalistpriset för sitt arbete.

Och källkritiken behövs för att vi ska kunna genomskåda falska nyheter, enligt kulturminister Amanda Lind.

– Där behövs källkritiken så att inte desinformation och märkliga idéer får fäste och sprider gift i samhället. Källkritiken behövs också för att folk ska våga vara ute i debatten, säger hon.

”Källkritik är fundamentalt viktigt”

Det nya digitala landskapet har gjort källkritiken ännu viktigare, enligt kulturministern.

– Källkritik är fundamentalt viktigt i takt med ett allt mer digitaliserat landskap. Människor tar del av mycket mer information och det har blivit mycket lättare att sprida hat, hot och desinformation. Därför är det viktigt att alla invånare i vårt land har en grundläggande förmåga att ta till sig information och kritiskt granska den, säger hon.

Även från regeringens håll satsas det på källkritik. Bland annat har regeringen satsat 25 miljoner kronor per år på att ”förbättra förutsättningarna för ökad digital kompetens och att stärka förmågan till källkritik”.

– Vi har en digitaliseringsstrategi där källkritik är en viktig del. Vi har stärk arbete med källkritik i skolan och i folkbiblioteken. Sen har regeringen tillsatt en kommitté som jobbar för att utveckla medie- och informationskunskap och källkritisk kunskap, säger Amanda Lind.

Hyllar Viralgranskaren

Hon passar också på att hylla Metros Viralgranskaren.

– Viralgranskaren och alla andra som är engagerade i källkritik gör en enormt viktigt insats, säger Amanda Lind.

Årets två gyllene förstoringsglas gick till Skolverkets tjänst Kolla Källan och till Peter Olausson som har avslöjat faktoider och falska påståenden på internet i 16 år.

– De båda har på olika sätt gjort stora insatser och det är roligt att de uppmärksammas med det här priset, säger Amanda Lind.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro