ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, bilden visar inte bildäck som "återvinns" i Gaza

Johan Wikén · 13 Maj 2019
Uppdaterad 14 Maj 2019
Bilden förknippas felaktigt med händelser i Gaza.

Bilden förknippas felaktigt med händelser i Gaza. Foto: Skärmdump Facebook


Bilden på de brinnande bildäcken har delats tusentals gånger – och påstås vara tagen i Gaza. Däck har visserligen satts i brand i Gaza, men den här bilden har ingenting med det att göra.

klar

Artikellänk är kopierad

”Uttjänta bildäck ‘återvinns’ i Gaza… Och Miljöpartiet kämpar för sugrörsförbud i Sverige”.

Så står det i anslutning till den bild som började spridas sommaren 2018 och nu har fått ny spridning. Totalt handlar det om över 5 000 delningar på Facebook.

I samband med protester i Gaza har däck satts i brand. Men den spridda bilden har ingen koppling till dessa händelser, vilket DN har skrivit om tidigare.

Bilden kommer egentligen från en drönarvideo som skildrar en brand i Odessa, Texas, i USA i april 2017. Videoklippet går att hitta på Youtube.

Lokala medier rapporterade att runt 100 000 däck ska ha brunnit under den veckas tid det tog innan branden kunde släckas. Enligt en rapport från juni samma år fanns det ingen känd orsak till varför branden hade startat.

Däckbränder i Gaza

Den 30 mars 2018 inleddes stora protester vid den israeliska gränsen i Gaza. I samband med detta samlade palestinska demonstranter däck som skulle brännas den 6 april, en dag som kom att kallas ”day of the tire” eller ”däckets dag”.

Medier världen över rapporterade om protesterna och bilder från dagen visar stora svarta rökmoln som stiger mot himlen.

En bild från Gaza fredagen den 6 april 2018. Foto: TT/AP
En bild från Gaza fredagen den 6 april 2018. Foto: TT/AP

Israeliska myndigheter fördömde på förhand däckbränningen och menade att det var miljöfarligt. Bland annat skrevs ett brev till generaldirektören för Världshälsoorganisationen, WHO, där de vädjade om att organisationen skulle göra allt i sin makt för att stoppa planen.

Något som kan ha bidragit till spridningen av bilden från Texas är att Ofir Gendelman, talesperson för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, publicerade den i ett kritiskt Twitterinlägg den 4 april 2018.

Den israeliska premiärministerns talesperson använde bilden från Texas.
Den israeliska premiärministerns talesperson använde bilden från Texas.

Under de våldsamma sammandrabbningarna mellan demonstranter och israelisk militär våren 2018 dödades över 100 palestinier, enligt palestinska myndigheter.

I juni 2018 röstade FN:s generalförsamling för en omdiskuterad resolution gällande våldet i Gaza. Där fördömdes Israel för att i samband med protester vid gränsområdet ha använt ”överdrivet, oproportionerligt och urskillningslöst” militärt våld. Även de raketer som avfyrats från Gaza mot Israel fördömdes.

Miljöpartiets plastförbud

Gällande påståendet att ”Miljöpartiet kämpar för sugrörsförbud i Sverige” så föreslog partiet i maj 2018 ett förbud mot vissa plastartiklar och en skatt på alla engångsartiklar som skräpar ned.

– Det handlar till exempel om sugrör och tops med pinnar av plats, sa dåvarande språkröret Gustav Fridolin enligt Sydsvenskan.

Flera medier hade i samband med detta rubriker om att ”Miljöpartiet vill förbjuda sugrör”.

Den 27 mars 2019 godkände EU-parlamentet en ny lag som förbjuder vissa sorters engångsplast. Däribland engångsbestick, bomullstops och sugrör. Lagen ska träda i kraft 2021.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro