ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, den här bilden visar inte svenska våldsoffer

Johan Wikén · 14 Mar 2019
Uppdaterad 14 Mar 2019
Bildmontaget har spridits i flera länder de senaste åren.

Bildmontaget har spridits i flera länder de senaste åren. Foto: Skärmdump Facebook


Bilden på de våldsutsatta personerna kopplas till Sverige och invandring i ett inlägg som sprids. Men någon sådan koppling finns inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilden visar 16 personer med blodiga och blåslagna ansikten.

”Inte alla är överförtjusta i mångkulturen som har drabbat Sverige de senaste åren”, står det i texten till Facebookinlägget som publicerades den 8 mars 2019.

I bildmontaget finns det även en rubrik och text inklippt där det står ”Sweden: the coming collapse” och påståenden om att muslimska invandrare ligger bakom de allra flesta våldtäkter i Sverige.

Inlägget, som har över 1 000 delningar, ger sken av att de 16 personerna skulle vara svenskar som har blivit misshandlade eller våldtagna av personer som invandrat till Sverige.

Men det stämmer inte.

Har spridits i flera länder

Av allt att döma är inte någon av personerna från Sverige. Montaget har under några års tid fått spridning i länder som Tyskland, Grekland, Österrike, Storbritannien och Frankrike. I vissa fall har personerna på bilden påståtts vara från Sverige, men oftast från Tyskland.

De österrikiska faktagranskarna Mimikama har undersökt och hittat ursprungskällan till bilderna i en artikel från 2017.

Deras genomgång visar att det är 15 kvinnor och en man som är med på bilderna. De flesta av dem kommer från antingen Storbritannien eller USA. De andra är från Danmark, Australien och Irland. I ett fall var det oklart om kvinnan var från Tyskland eller England.

I ett annat fall har Mimikama inte kunnat slå fast nationalitet på kvinnan. Det handlar om en bild som dök upp första gången i ett forum 2010 och sedan dess har delats friskt på framför allt ryska och polska sajter. Viralgranskaren har dock inte kunnat hitta något som tyder på att kvinnan skulle vara från Sverige.

Våldsutsatta utnyttjas

Personerna på bilderna är offer för bland annat våld i nära relation, polisvåld, rån och attacker av okända gärningsmän. Bilderna på dem är hämtade från framför allt brittiska nyhetssajter. Nu utnyttjas deras fall för att sprida ett främlingsfientligt budskap med hjälp av en påhittad kontext.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro