ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, hiv-infekterade nålar har inte hittats på bensinstationer i Europa

Johan Wikén · 19 Mar 2018
Uppdaterad 13 Aug 2019

Bilden påstås visa en hiv-infekterad nål på ett bensinpumpshandtag i Tyskland. Men det stämmer inte. Falska varningar om nålar på bensinstationer har cirkulerat på internet sedan millennieskiftet.

klar

Artikellänk är kopierad

”Detta är det nyaste på bensinstationer i Europa. Bilden är från Tyskland, men det kommer dessvärre hit också. Hiv-infekterade sprutnålar sätts fast på pumphandtaget”.

LÄS MER
Gammalt inlägg om "kaos och bajs" i hyreshus sprids – men få uppgifter stämmer

Inlägget från den norska Facebookanvändaren har fått över 4 000 delningar på mindre än ett dygn. Många av delningarna kommer från svenska personer.

Men bilden är inte tagen i Tyskland och det finns hittills inget känt fall om hiv-infekterade nålar på bensinstationer. I själva verket har liknande varningar cirkulerat på internet i omkring 20 år.

Bilden i det aktuella inlägget kommer från ett Facebookinlägg som publicerades den 23 maj 2017. En amerikansk kvinna skrev att hennes pappa hade stuckit sig på en nål när han tankade på en bensinstation i Kalifornien. Pappan ska ha fått uppsöka sjukhus för att ta blodprover.

Inlägget fick stor spridning och togs upp av amerikanska medier, som kunde bekräfta att polisen faktiskt utredde en sådan incident. I en uppdatering av inlägget berättade kvinnan att pappans tester kom tillbaka negativa.

Bilden på pumphandtaget stals och spreds med påståenden om att nålen var hiv-infekterad. Kvinnan har berättat att många beskyllde henne för att ha hittat på händelsen.

Det är nämligen inte första gången som varningar om nålar på bensinstationer har fått spridning. Redan vid millennieskiftet cirkulerade ett mejl som varnade för hiv-infekterade nålar på bensinstationer i USA, rapporterar Snopes. Enligt mejlet hade 17 personer stuckit sig i samband med att de tankat i Jacksonville, av dessa hade åtta testat positivt för hiv efteråt. Men varningen var påhittad och polismannen som stod som avsändare till mejlet hade aldrig jobbat på den aktuella polisstationen.

Sedan dess har liknande mejl och inlägg i sociala medier fått spridning med jämna mellanrum. I somras fick bilden från Kalifornien spridning i flera europeiska länder tillsammans med varningar om hiv. Bland annat i Italien och Tyskland.

LÄS MER
Polisen varnar för gummibjörnar med knark – finns få belägg
klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro