ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, inga belägg för att "mirakeldrycken" rensar dina lungor på tre dagar

Annica Ögren · 24 Apr 2019
Uppdaterad 24 Apr 2019

De anonyma viralsajterna fortsätter publicera identiska osignerade artiklar på sina sajter. Nu sprids en artikel om en dryck som sägs rensa dina lungor på tre dagar även om du rökt i mer än tio år. Men det finns inga vetenskapliga belägg för att påståendet stämmer.

klar

Artikellänk är kopierad

Under den senaste veckan har sajterna nyhetsmedia.nu och expressnytt.se spridit en identisk artikel om en dryck som i artiklarna beskrivs som ett bra naturläkemedel som rensar lungorna från rökning på bara tre dagar.

Bland annat står det att ”det bästa med detta knep är att det funkar även om du rökt i flera år”.

Drycken vars recept skrivs ut i artikeln innehåller vatten, gurkmeja, hackad lök, farinsocker och ingefära – och ska enligt artikeln göra rökares lungor röda även om man rökt i mer än tio år.

I artikeln som fått spridning listas ingredienserna som påstås göra rökares lungor röda och friska.
I artikeln som fått spridning listas ingredienserna som påstås göra rökares lungor röda och friska.

Det finns inga belägg för påståendet.

Viralgranskaren ringde upp Lars Rydén, professor på FoU – Tema Hjärta och Kärl på Karolinska Institutet, i Stockholm.

– Att den dryck som rekommenderas skulle ha de effekter som antyds förefaller vara ett påstående utan vederhäftigt vetenskapligt belägg. Vad man saknar när det gäller alla dess på naturprodukter byggda påstådda mirakelkurer är kontrollerade prövningar, säger Lars Rydén.

Nästintill identiska artiklar har publicerats flera gånger på engelska.

Redan i januari 2016 publicerade en sajt som heter Simpe Capacity en artikel med rubriken ”Det här receptet rensar dina lungor på 3 dagar, även om du har rökt mer än 5 år”. Receptet i den artikeln är detsamma som nu sprids på de svenska viralsajterna.

På den engelskspråkiga sajten anges ingen seriös källa, endast en länk till en hemsida som inte längre är i bruk.

LÄS MER
Rykten och konspirationsteorier sprids om branden i Notre-Dame

Tvetydigt om gurkmeja

I den svenska artikeln står det att man måste dricka ett glas av drycken två gånger om dagen, innan frukost och två timmar före middag. ”Om du dricker detta regelbundet kommer dina lungor att rensas från gifter och din hälsa kommer att bli betydligt bättre än tidigare”, går att läsa.

Om själva drycken gör hälsan ”betydligt bättre än tidigare” är svårutrett då det inte framgår varifrån informationen till påståendet kommer ifrån.

– En ingrediens som man i olika sammanhang ansett vara intressant är extraktet av gurkmeja (Curuma loaga). Orsak till eventuell effekt är att detta är en rätt kraftig antioxidant, det vill säga inflammationshämmare, förklarar Lars Rydén.

Efter att gurkmeja sedan några år tillbaka blivit populärt i hälsokost-sammanhang har det gjorts flera studier på örtextraktet, men det är i dagsläget oklart exakt vilka hälsoeffekter gurkmeja kan ge.

LÄS MER
Nej, en svensk viralsajt har inte intervjuat "ISIS-krigare"

Stulna bilder

I bilden till artikeln visas en skål innehållande en vätska som verkar ska föreställa den omskrivna drycken. Bilden är ihopklippt med en annan som dels visar röda och friska lungor, och dels missfärgade och näst intill svarta lungor, med texten ”After use – before use”.

Bilden har använts av olika sajter i olika syften för att illustrera rökare och icke rökares lungor.
Bilden har använts av olika sajter i olika syften för att illustrera rökare och icke rökares lungor.

Den bilden som föreställer två lungpar är inte avsedd att visa vad som händer efter du druckit drycken i artikeln, den första träffen vi kan hitta är på en iransk nyhetssajt för studenter och publicerades 2013. Det är oklart i vilket sammanhang som bilden publicerades men den har återanvänts flera gånger sedan dess på olika sajter för att illustrera skillnaden mellan rökare och icke-rökares lungor.

Ursprungsbilden innehåller heller ingen text så som den framställs i de artiklar som nu har fått spridning.

Anonyma personer bakom sajterna

När anonyma personer står bakom sajter som dessa och inte redovisar sina källor är det svårt att ta reda på hur de får sina uppgifter.

En av sajterna där artikeln publicerats, nyhetsmedia.nu, drivs av en svensk man som Viralgranskaren skrivit om tidigare ett flertal tillfällen.

I ett mejl till Viralgranskaren skrev mannen tidigare bland annat att han hyr ut artikelsajter till personer över hela Sverige och att “de står själva ansvariga för artiklar etc.” På frågan om vem som skriver texterna svarade han endast att ”det finns sajter där man får hämta ‘content’”.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro