ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Löfvens citat har ingen koppling till dom mot svensk kvinna i Irak

Johan Wikén · 29 Maj 2019
Uppdaterad 29 Maj 2019
Inlägget är ett hopkok av flera felaktiga uppgifter.

Inlägget är ett hopkok av flera felaktiga uppgifter. Foto: Skärmdump Facebook


Bilden påstås visa Stefan Löfvens reaktion efter att irakisk domstol dömt en svensk kvinna till 15 års fängelse. Men statsministerns uttalande handlar om bilbränderna sommaren 2018.

klar

Artikellänk är kopierad

Inlägget som innehåller en rad felaktiga påståenden om statsminister Stefan Löfven (S) publicerades den 28 maj på Facebook. Ett dygn senare hade inlägget över 1 300 delningar.

Stefan Löfven påstås ha blivit förbannad över en dom i irakisk domstol där en svensk kvinna dömdes till 15 års fängelse för samröre med terrororganisationen IS.

Enligt inlägget ska statsministern ha sagt att han ska ”se till att hon får avtjäna sitt straff här i Sverige” och att ”vi måste stå upp för dom som behöver”. Alla stora medier har rapporterat om domen, men ingenstans går det att hitta att Löfven ska ha gjort dessa uttalanden.

Bild från inslag om bilbränder

Inlägget innehåller också en bild på Stefan Löfven med det textade uttalandet: ”Riktig ilska. Därför vänder jag mig till dem och frågar: Vad fan håller ni på med?”

Men uttalandet har ingenting med den aktuella domen i Irak att göra. Skärmdumpen kommer från ett inslag som SVT publicerade den 14 augusti med anledning av de omfattande anlagda bilbränder som drabbade bland annat Göteborg och Trollhättan. Själva skärmdumpen verkar hämtad från en text om bilbränderna på främlingsfientliga Petterssons blogg.

Skärmdumpen är hämtad från ett inslag i SVT om bilbränder den 14 augusti 2018.
Skärmdumpen är hämtad från ett inslag i SVT om bilbränder den 14 augusti 2018.

Oklart fall lyfts fram

I avslutningen till inlägget som nu sprids står det: ”Men den 10åriga flicka som gäng våldtagits, skjuter han ifrån sig med att bevis saknas”. Vi kan inte hitta något våldtäktsfall där Stefan Löfven ska ha uttalat sig på ett sådant vis.

Det är oklart exakt vilket fall personen bakom texten syftar på. Möjligen kan det vara ett uppmärksammat fall i finska Uleåborg som medier rapporterade om hösten 2018. Där häktades sju män misstänkta för att ha utsatt en flicka i tioårsåldern för grova sexuella övergrepp, vilket även svenska sajter skrev om i december förra året.

Men det är som sagt inget som vi kan hitta att Löfven skulle ha uttalat sig om på något sätt. Hela inlägget verkar vara ett hopkok av påhittade uppgifter.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro