ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, skräpbilden är inte tagen efter ett "evenemang för miljövänner"

Johan Wikén · 25 Apr 2019
Uppdaterad 25 Apr 2019
Greta Thunberg och andra miljöaktivister anklagas för nedskräpning.

Greta Thunberg och andra miljöaktivister anklagas för nedskräpning. Foto: Skärmdump Facebook


Bilden påstås visa hur miljöaktivister skräpade ner Hyde Park i London i samband med en demonstration. Men anklagelsen är felaktig – skräpet kommer från ett evenemang för cannabisentusiaster.

klar

Artikellänk är kopierad

Miljöaktivisten Greta Thunberg har den senaste veckan besökt London för att sprida sitt budskap. Bland annat har hon talat vid en demonstration anordnad av aktivistnätverket Extinction Rebellion – som den senaste veckan har genomfört en rad aktioner i London för att uppmärksamma klimatfrågan.

Den 21 april fick en bild på ett skräpigt Hyde Park spridning. Extinction Rebellion beskylldes för nedskräpningen. Skräpbilden tog sig snart över till Sverige där den delades i stora grupper på Facebook med tusentals interaktioner som följd. I vissa versioner av bilden klipptes en text in där det stod: ”Greta Thunberg var också där”.

Två versioner som cirkulerat bland svenska sociala medier-användare.
Två versioner som cirkulerat bland svenska sociala medier-användare.

Det är korrekt att bilden är tagen i Hyde Park i London. Men det stämmer inte att miljöaktivisterna låg bakom nedskräpningen.

Bilden är nämligen tagen efter ett 420-firande i parken, en ”högtidsdag” för cannabisentusiaster som infaller den 20 april varje år, vilket amerikanska faktagranskarna Snopes har rapporterat om.

Missförstått inlägg

Extinction Rebellion höll till i närheten vid monumentet Marble Arch samma dag. Enligt Snopes är källan till det felaktiga påståendet troligtvis ett missförstått Facebookinlägg från THTC, The Hemp Trading Company. De publicerade skräpbilden tillsammans med den här texten:

”This is #HydePark after #420. Ashamed is not the word. With #extinctionrebellion not yards away, so many of you couldn’t be bothered to clean up after yourselves. Ironic for a movement that holds a plant in such high regard. #cannabiscommunity you can do better – you need to do better.”

Eftersom många missförstod inlägget och trodde att det var Extinction Rebellion som låg bakom nedskräpningen gjorde THTC en uppdatering där de förklarade att miljö- och klimataktivisterna endast hjälpte till att städa upp efter 420-firandet.

Royal Parks, som sköter om Hyde Park, dementerade anklagelserna mot miljö- och klimataktivisterna.

Även Alex Thompson på brittiska Channel 4 News försvarade aktivistnätverket mot anklagelserna genom att publicera videoklipp på en ren gräsmatta efter deras demonstration.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro