ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, statistiken bevisar inte att Sverige är Europas farligaste land

Johan Wikén · 9 Apr 2019
Uppdaterad 25 Apr 2019

Foto: Skärmdump Facebook/TT


Sverige rankas som Europas farligaste land enligt sajten Numbeos brottsindex för 2019. Men undersökningen är bristfällig – och kritiseras av experter.

klar

Artikellänk är kopierad

Den serbiska sajten Numbeo, som Viralgranskaren har skrivit om tidigare, grundades 2009. Syftet är framför allt att jämföra kostnader för att leva i olika länder och städer med hjälp av data från sajtens besökare. Men de samlar även på sig uppgifter om besökarnas upplevda trygghet.

Sajtens brottsindex för 2019 publicerades bland annat i ett inlägg på Facebook den 5 april tillsammans med texten: ”Farligast i Europa nu – Sverige”. Ett inlägg som har delats över 1 000 gånger.

Det stämmer att Sverige ligger i topp av de europeiska länderna på Numbeos brottsindex. Tvåa och trea ligger Ukraina respektive Frankrike. Tittar man på listan över världens alla länder hamnar Sverige på plats 38, mellan Marocko och Iran.

Men siffrorna som redovisas säger inte så mycket om verkligheten, enligt Torbjörn Sjöström som är vd på analys- och undersökningsföretaget Novus.

– För det första ska man hitta till den där sidan och sedan ska man börja rapportera in en självupplevd känsla av trygghet och brottslighet. Det säger absolut ingenting!

Uppgifter kan lämnas utan kontroll

Det är enkelt för vem som helst att gå in och lämna uppgifter som påverkar resultatet. Viralgranskaren kan, utan att registrera sig på något sätt, gå in och ranka Oslo och Norge som väldigt otryggt – trots att vi inte har någon koppling dit. Vår data påverkar omedelbart resultatet för Norge eftersom det endast bygger på 680 svarande.

Estland rankas till exempel som Europas säkraste land 2019. Men tittar man närmare på underlaget ser man att siffrorna endast bygger på 194 besökares uppgifter.

– Det blir väldigt sårbart eftersom det är så pass lite data. Om det skulle vara obligatoriskt och alla invånare skulle gå in och svara då kan jag köpa det. Men nu är det bara ett sätt att sälja annonser, säger Torbjörn Sjöström på Novus.

LÄS MER
Det omtalade "Barcelonaavtalet" – ministern bakom underskriften talar ut

I januari 2017 blev det rubriker i högerpopulistiska medier när Malmö rankades som Europas näst mest kriminella stad. Resultatet baserades dock endast på 188 personers uppgifter. För att visa på svagheten i Numbeos statistik valde en privatperson då att gå in och ge Lund väldigt dåliga betyg upprepade gånger. Det slutade med att Lund rankades som världens farligaste stad, före Caracas i Venezuela.

– Jag tyckte att det var ganska kul att man förhåller sig till det som något slags fakta, när det egentligen bara är material inhämtat från folk som surfar in på deras hemsida och recenserar – lite som när man recenserar restauranger, sa personen bakom experimentet till Sydsvenskan 2017.

Trots det undermåliga underlaget resulterade Numbeos brottsindex i rubriker 2017.
Trots det undermåliga underlaget resulterade Numbeos brottsindex i rubriker 2017.

Trots det har Numbeos brottsindex använts som slagträ i den politiska debatten på flera håll i världen.

– Det är ganska enkelt att mobilisera och använda den här typen av onlinestatistik för att faktiskt medvetet påverka, säger Torbjörn Sjöström på Novus.

Svårt att jämföra mellan länder

Att göra statistiska jämförelser mellan olika länder är i många fall svårt, inte minst när det kommer till brottsstatistik. Så här skriver FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott, UNODC, på sin sajt:

”Tänk på att alla statistiska jämförelser mellan länder bör göras med försiktighet på grund av de skillnader som finns gällande de juridiska definitionerna av brott i olika länder, eller de olika metoder som används för att rapportera in brott”.

– En av de mindre svåra sakerna att jämföra är dödligt våld. I ett större, globalt perspektiv, ligger nivån på det dödliga våldet i Sverige och andra europeiska länder lågt jämfört med andra länder, säger Åsa Irlander Strid, biträdande enhetschef på Brottsförebyggande rådet.

Den senaste statistiken från UNODC gällande dödligt våld är från 2016. Enligt den ligger Sverige ungefär i mitten om man listar de europeiska länderna efter dödligt våld per 100 000 invånare.

Numbeos statistik för Sverige bygger på uppgifter från runt 1 500 av sajtens besökare de tre senaste åren.

– Antalet deltagare behöver inte vara dåligt, men det har helt och hållet att göra med hur urvalet är gjort. Är det självrekryterat är det sannolikt inte representativt, säger Åsa Irlander Strid.

Hon jämför med Nationella trygghetsundersökningen, NTU, som Brå publicerar årligen.

– Vi har ett urval på 200 000 personer som är slumpmässigt utvalt och korrigerat för bortfall med olika statistiska vikter och så vidare, sedan är det ungefär 80 000 som svarar. Så det är lite skillnad.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro