ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Trump sågar inte regeringen och välkomnar svenskar till USA

Johan Wikén · 21 Maj 2019
Uppdaterad 21 Maj 2019
Det finns flera detaljer som avslöjar att det rör sig om en manipulerad bild.

Det finns flera detaljer som avslöjar att det rör sig om en manipulerad bild. Foto: Skärmdump Facebook/Pixabay


Bilden påstås visa hur Donald Trump kritiserar Sveriges vänstermarxistiska regering” på Twitter – och välkomnar svenskar till USA. Men inlägget är fejkat. Vi tipsar om hur du avslöjar manipulerade Twitterinlägg.

klar

Artikellänk är kopierad

”It’s really sad that the Swedish leftist marxist govt has destroyed that beautiful country. Swedes are welcome to come here!”

Bilden, som ska föreställa en skärmdump från den amerikanska presidentens Twitterkonto, publicerades av en privatperson på Facebook i mitten av maj. Hittills har inlägget över 800 delningar.

Många som har delat vidare bilden tackar Donald Trump för inbjudan medan andra passar på att vidareutveckla kritiken mot den svenska regeringen.

Men Trump har inte skrivit inlägget om Sverige. På sajten Trump Twitter Archive finns en sökbar databas med presidentens alla Twitterinlägg. Texten i den spridda bilden går inte att hitta där.

Man kan också anta att det hade blivit en nyhet hos svenska medier om inlägget hade varit äkta, men en sökning ger inga träffar.

Avslöjande detaljer

Dessutom finns det vissa detaljer som avslöjar att det handlar om en bildmanipulation.

Dels att det saknas en textrad med publiceringsdatum som skulle ha funnits med om det rörde sig om en riktig skärmdump. Och dels att man kan se att den inklippta texten ligger på en ljusare bakgrundsplatta, vilket blir tydligt om man justerar intensitetsvärdet i Photoshop.

Den inklippta textplattan framträder om man drar i reglagen i Photoshop.
Den inklippta textplattan framträder om man drar i reglagen i Photoshop.

Donald Trump har tidigare uppmärksammats för utspel om Sverige. Som i februari 2017 när han under ett tal i Florida gjorde sitt numera berömda ”last night in Sweden”-uttalande.

– Titta på vad som hände i går kväll i Sverige. I Sverige, vem kunde tro det? Där tog man in många människor och där har man problem som man aldrig har sett förut, sa USA:s president när Sverige lyftes fram som ett skräckexempel.

Det var många som undrade vilken händelse Trump syftade på i talet och många som passade på att göra narr av presidentens uttalande. Donald Trump förklarade senare att han syftade på ett inslag som sändes på tv-kanalen Fox News dagen före talet. Ett inslag som innehöll flera faktafel.

Det faktum att Donald Trump är känd för att kunna svinga ganska hårt på Twitter samt att han tidigare har gjort utspel om Sverige kan ha bidragit till att människor tar den nu spridda bilden på allvar. Men att presidenten i nuläget skulle uttrycka sig på det sättet om Sveriges regering är föga troligt.

Så avslöjar du bluffinlägg

Det är inte alls ovanligt att fejkade sociala medier-inlägg från politiker och andra kända personer får spridning. I februari spred exempelvis en Twitteranvändare manipulerade inlägg i S-ministrarna Annika Strandhäll och Margot Wallströms namn. Tidigare har även KD-ledaren Ebba Busch Thor råkat ut för bluffmakarna.

Men det finns några saker du kan hålla utkik efter för att ta reda på om ett Twitterinlägg är äkta eller inte.

1. Först och främst kan du ställa dig frågan om det är rimligt att den kända personen eller politikern kan ha skrivit det som påstås. Ofta sprids bisarra påståenden som faller på sin egen orimlighet.

2. Var alltid på din vakt när det är en skärmdump som sprids, det är inte alls svårt att manipulera bilder. Testa söka på en mening i inlägget i Twitters sökfält och se om du hittar originalinlägget. Självklart finns det fall när politiker har raderat inlägg, då kan man titta om personen har skrivit något som kan avslöja att det är så.

3. Ibland skapar någon ett nytt sociala medier-konto i en känd persons namn för att sedan sprida uppseendeväckande inlägg. Gå i så fall till profilen och kolla när kontot är skapat, om kontot har den blå verifieringsbocken, hur många följare kontot har och vad som har skrivits från kontot. Du kan oftast se om det handlar om ett fejkkonto i så fall.

4. Följ faktagranskare, det är mycket möjligt att de har skrivit om just det inlägget som du undrar över. I Sverige finns vi på Viralgranskaren och internationellt finns till exempel Snopes. Här finns en lista på fler faktagranskningsinitiativ att följa.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro