ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, videon visar inte en IS-terrorist som skjuts till döds av polis

Johan Wikén · 10 Maj 2019
Uppdaterad 10 Maj 2019
Klippet har cirkulerat ett par år med den felaktiga beskrivningen.

Klippet har cirkulerat ett par år med den felaktiga beskrivningen. Foto: Skärmdump Twitter


Videoklippet påstås visa hur en IS-terrorist skjuts till döds av spansk polis under ett kidnappningsdrama. Klippet är äkta – men det har ingenting med IS eller Spanien att göra.

klar

Artikellänk är kopierad

En man står med en pistol tryckt mot en nedblodad kvinnas huvud. Polisen försöker förhandla men mannen säger att han inte kommer att låta sig tillfångatas levande. Plötsligt hörs skrik från den samlade folkmassan när polisens prickskytt avlossar ett skott som dödar kidnapparen.

OBS: Varning för starka bilder.Här kan du se videoklippet.

Videon har under ett par års tid cirkulerat i sociala medier i kombination med den här texten:

”ISIS terrorist with kidnapped woman shot dead by Spain police sharp shooters…What a shot in fraction of second amazing to watch”.

Skulle råna bageri

Men beskrivningen är felaktig. Videon visar egentligen en händelse som inträffade den 5 april 1998 i Venezuela, vilket framgår av en artikel som publicerades ett par dagar senare av nyhetsbyrån AP.

En 18-årig beväpnad man höll på att råna ett bageri när polis kom till platsen. Mannen flydde upp i ett närliggande bostadshus och tog kvinnan i videon och hennes familj som gisslan.

Han sköt två personer, varav en var en nioårig pojke, och lämnade dem blödande i bostaden. Sedan tog han med sig den då 44-åriga kvinnan ut på gatan med en pistol mot hennes huvud. Den 18-årige rånaren krävde ett flyktfordon, annars skulle han döda kvinnan.

Sju timmar senare såg polisen ingen annan utväg än att skjuta kidnapparen. En prickskytt avlossade ett skott som träffade 18-åringen i huvudet och dödade honom omedelbart. Den 44-åriga kvinnan var chockad men klarade sig utan allvarligare skador. Även de andra i gisslan klarade sig med livet i behåll.

Spridningen startade i Indien

Den dramatiska händelsen fångades på film och har genom åren varit med i flera brottsdokumentärer och liknande. 2011 publicerades den första gången på Youtube.

Den felaktiga beskrivningen om att det skulle handla om en IS-terrorist började cirkulera i Indien 2017 och har sedan dess fått spridning på sociala medier i många länder. Även i Sverige vilket har resulterat i frågor till oss på Viralgranskaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro