ANNONS

Sanningen är sällan svart eller vit – här samlar vi sådant som ligger i gråskalan. Det kan handla om missvisande eller grovt vinklade påståenden, utelämnande av relevant information eller ett viralt fenomen som vi reder ut.

Polisen varnar för gummibjörnar med knark – finns få belägg

David Peterson · 17 Jun 2019
Uppdaterad 17 Jun 2019

Foto: TT


"Gummibjörnarna ser ut som vanliga godisbjörnar, skillnaden är att de innehåller narkotika". Så står det i en varning som polisen gick ut med i onsdags. Men uppgifterna bygger på färre än fem ungdomars berättelse och polisen har inte sett gummibjörnarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Varningar om knark som ser ut som godis har spridits i flera former under lång tid. Just gummibjörnar är särskilt vanligt. I onsdags gick polisen i bland annat Nyköping och Gnesta ut med en ny varning.

"Den senaste tiden har vi fått in väldigt mycket information gällande narkotika som ser ut som vanligt godis. I detta fall har det handlat om gummibjörnar," står det i inlägget.

Polisen skriver vidare att varningen bygger på “väldigt mycket information” som de fått den senaste tiden. Men varken förundersökningsledaren eller polisen har sett några knarkgummibjörnar eller tagit några i beslag.

LÄS MER
Nej, det finns inga belägg för att du blir förgiftad av aspartam

Färre än fem drabbade

Däremot har en grupp tonåringar berättat att de ätit gummibjörnar med THC, den rusgivande substansen i cannabis. Totalt handlar det om färre än fem personer, enligt Ida de Luna Sjöholm, åklagare och förundersökningsledare.

– Det är klarlagt att de fått i sig THC. Vi har fått analysbesked som visar på THC men vi har inte kunnat analysera några björnar utan det är bara personer som säger sig ha ätit björn, säger hon.

Exakt hur ungdomarna fått tag i drogerna är oklart.

– Jag kan inte gå in på hur de fått tag i det eftersom vi fortfarande håller på med förundersökningen. Men det är i alla fall inte vanliga gummibjörnar från affären utan de har fått det på samma sätt som man får tag i droger i vanliga fall, säger Ida de Luna Sjöholm.

LÄS MER
Sanningen bakom den virala videon om matbluffar – i 16 punkter

Varning fick stor spridning

Varning lades upp på flera av polisens sociala medier-konton och har delats tusentals gånger. Flera stora medier som SVT, Expressen och Aftonbladet rapporterade också om polisen varning. Även Metro har skrivit en artikel om gummibjörnarna med knark.

I kommentarsfälten till polisens varning är det många som uttrycker en oro för att deras barn ska luras i knarkgodiset. Men flera ifrågasätter också polisens varning och ställer frågor om underlaget.

Fick stora proportioner

Lotta Thyni, områdespolis i Nyköping, tycker att det är olyckligt om någon missförstått varningen.

– Det är olyckligt om det fick de proportionerna att det skrämt folk för vanligt godis. Det var inte syftet. Det är inte så att gemene man blir erbjuden cannabis utan det är ungdomar som rör sig i miljöer där det här finns, säger hon.

Samtidigt ingår det i polisen uppdrag att arbeta mot narkotika.

– Så länge cannabis är narkotika kommer polisen att jobba mot dessa droger. Vi ser att de flesta som provar cannabis passerar en gräns och den kanske är lättare att passera om kamrater har preparerat vad som ser ut som godisnallar. Man kan tycka att vi förstorar det här men det blir en stor konsekvens för varje enskild unge som fastnar, säger Lotta Thyni.

LÄS MER
Nej, bensinens sammansättning ändrades inte den 1 maj

Publicerade förtydligande

I lördags, den 15 juni, publicerade polisen ett förtydligande som en kommentar till inlägget.

“Vi ville med detta inlägg uppmärksamma föräldrar, andra vuxna och ungdomar på att vi i vårt lokalpolisområde haft en handfull unga, som medvetet tagit detta (i detta fall godisbjörnar) och tvingats söka vård. Det handlar inte om lördagsgodispåsen i affären... vi har inte gjort några beslag utan i samband med förhör att detta framkommit,” skriver polisen.

Både faktagranskaren Snopes och den brittiska tidningen The Guardian har tidigare skrivit om den moderna myten med knarkspetsat godis.

Gummibjörnar med THC verkar vara en relativt vanlig produkt på internetsajter som säljer olika former av droger. En enkel google-sökning ger flera träffar som leder vidare till amerikanska och kanadensiska webbshoppar där produkten säljs.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro