ANNONS

Rykten och konspirationsteorier sprids om branden i Notre-Dame

Anton Gustafsson, Johan Wikén · 16 Apr 2019
Uppdaterad 16 Apr 2019

Foto: Oleg Cetinic/AP/TT


Som alltid vid stora nyhetshändelser utnyttjas situationen av folk som vill sprida falsk eller missvisande information i sociala medier. Branden i Notre-Dame är inget undantag. Här är några av de saker som har spridits.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Fejkade nyhetskonton i sociala medier

Efter att nyheten om branden fick spridning globalt dök det upp en rad konton på sociala medier som framställdes som nyhetskonton. Ett konto som hade existerat i en månad och bara hade sju följare framställdes som nyhetsstationen CNN:s officiella Twitterkonto, vilket Buzzfeed har rapporterat om. Kontot, som nu är borttaget, spred en falsk historia om att det var bekräftat att branden var resultatet av ett terrorbrott.

Det falska CNN-kontot raderades efter att folk anmält det till plattformen.
Det falska CNN-kontot raderades efter att folk anmält det till plattformen.

Även den amerikanska nyhetskanalen Fox news råkade ut för en bedragare. Det falska Fox news-kontot spred en fejkad video på branden och delade även påhittade reaktioner om branden från den amerikanska politikern Ilhan Omar.

2. Konspirationsteorier och obekräftade uppgifter

Det sprids flera olika obekräftade historier om att branden i Notre-Dame var anlagd. Bland annat publicerade konspirationssajten Infowars uppgifter om att personal vid katedralen hävdat att branden var anlagd. Källan var en nu borttagen tweet från person som påstod sig känna en person som hade hört uppgifterna från vittnet.

Infowars källa var en enstaka tweet som är borttagen.
Infowars källa var en enstaka tweet som är borttagen.

Även i Sverige sprids den här typen av obekräftade uppgifter. Den svenska högerextrema debattören Ingrid Carlqvist skrev på Twitter att ”Det här är ingen olycka”, och länkade till en artikel om branden, rapporterar Dagens nyheter.

En av de mest frekvent förekommande obekräftade uppgifterna är att branden är resultatet av ett muslimskt terrordåd. Flera videor har spridits som påstås bevisa detta. En video spreds bland annat av ett falskt Fox news-konto där man hör en person skrika ”allahu akbar” samtidigt som den brinnande katedralen filmades. Men genom att söka på Google efter ”allahu akbar shouting” kan man hitta en gammal video där samma ljudklipp förekommer, det är alltså tydligt att ljudet är pålagt i efterhand.

En annan uppgift som har spridits är att man har hittat en bil i närheten av Notre-Dame som innehöll bensintankar med arabisk text skriven på dem. Artikeln som är källan till de uppgifterna är dock från 2016. De här uppgifterna spreds till exempel i den stora Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige”.

3. Bilder från andra händelser

En vacker bild som påstods föreställa insidan av Notre-Dame i Paris skrapade ihop tusentals delningar på Twitter. Problemet var bara att bilden föreställer Notre-Dame i Montreal i Kanada.

Fel Notre-Dame sörjdes.
Fel Notre-Dame sörjdes.

I ett annat inlägg som fick spridning publicerades två bilder bredvid varandra som påstods visa att nazister bombade Notre-Dame i Paris under andra världskriget och att katedralen sedan byggdes upp igen. Men bilderna visar i själva verket katedralen i Reims under första världskriget samt katedralen i Saint-Lo, vilket uppmärksammades på Twitter.

Många påpekade att det handlade om fel katedraler.
Många påpekade att det handlade om fel katedraler.

4. Youtubes miss

I samband med Notre-Dame-branden anklagades Youtube för att bidra till spridningen av missvisande information. Anledningen var att Youtubes verktyg som ska motverka spridningen av konspirationsteorier felaktigt kopplade samman måndagens brand med 11 september-attackerna 2001.

Livevideor från Paris kopplades felaktig ihop med 11 september-attackerna. Skärmdump: Joshua Benton/Twitter
Livevideor från Paris kopplades felaktig ihop med 11 september-attackerna. Skärmdump: Joshua Benton/Twitter

I praktiken innebar det att en länk till en faktaartikel om 11 september-attackerna publicerades under alla livevideor från Notre-Dame och Paris.Efter att detta uppmärksammats i sociala medier bad Youtube om ursäkt i ett uttalande till Gizmondo.

”Vi är djupt sorgsna med anledning av den pågående branden i Notre-Dame-katedralen. Förra året lanserade vi informationspaneler med länkar till tredjeparts-källor som Encyclopedia Britannica och Wikipedia kopplat till ämnen som ofta är föremål för desinformation. De här panelerna styrs av algoritmer och våra system gör ibland fel. Vi tar nu bort panelerna vid videor som handlar om branden”, skriver en talesperson på Youtube till sajten.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro