ANNONS

Så fungerar anmälningarna och flödet på Facebook

Åsa Larsson · 13 Mar 2019
Uppdaterad 13 Mar 2019
John Severinson, ansvarig för Facebooks mediesamarbeten i Norden.

John Severinson, ansvarig för Facebooks mediesamarbeten i Norden. Foto: Privat


Varför ser vi vad vi ser när vi går in på Facebook? Och hur jobbar den sociala mediejätten med anmälningar? Här är svaret på några av dina frågor om Facebook.

klar

Artikellänk är kopierad

John Severinson från Facebooks Sverige-kontor medverkar på Källkritikens dag i ABF-huset i Stockholm och kommer att svara på frågor om hur Facebook fungerar.

Varför sorteras inte det man får se i flödet i kronologisk ordning?

– På Facebook har du sagt till oss att du vill följa vissa personer och sidor, ofta otroligt många fler saker än vad du hinner se på en dag. Det vi på Facebook vill göra är att sortera innehållet efter vad som är relevant för dig.

Hur mäter ni det?

– Ja, det är svårt, relevans är ju subjektivt. Ditt flöde kan ju innehålla allt från ett videoklipp från en krigskorrespondent i Syrien, ett gripande Oscarstal eller att din kusin fått barn. När du använder ditt flöde får vi feedback på om sorteringen var bra eller inte för dig och ibland ställer vi frågor till dig om saker du har sett för att bättre förstå.

Facebook använder sig av AI-teknik och maskininlärning för att försöka räkna ut vad du troligast kommer att vilja se i ditt flöde en dag. Uträkningen görs med hjälp av den information du lämnat till dem, alltså vilka du följer och vad du gillar, och hur du beter dig när du är på Facebook.

Spelar det någon roll vad mina vänner på Facebook gör?

– Ja, de är viktiga. Säg att fem av dina närmaste vänner är aktiva i en konversation i flödet om en artikel. Då kan du vilja se det hellre än ett inlägg som har fem tusen kommentarer från främlingar.

Kan Facebook skilja på om det här är fem vänner eller fem bekanta som jag ofta skriver arga svar till och egentligen stör mig på?

– Den ena frågan är om det går att se om något är hatiskt eller konstruktivt och där är inte AI:n idag. Det andra är att vi försöker bedöma relationernas styrka. Det bedöms på allt du själv sagt om dem, till exempel det här är min mamma, eller om ni ofta gillar varandras inlägg eller taggas i bilder tillsammans.

Att dölja saker som dyker upp i flödet är enligt John Severinson det bästa sättet att slippa se mer av sådant i framtiden.

Men om man inte orkar ställa in något alls?

– Man ska inte behöva interagera med inläggen om man inte vill och vi försöker att bli duktigare på att förstå vad användare vill även om de inte skickar sådana signaler till oss.

Facebook vill inte ha fejkprofiler på plattformen och har förbud mot att använda ett annat namn än det man identifierar sig med i vanliga livet. Men man måste inte ha bild på sig själv som profilbild.

Det pågår hela tiden försök att skapa fejkkonton på Facebook, antingen automatiserade försök eller trollkonton med en människa bakom spakarna.

– Det är enorma strukturer både kring att försöka ta sig in, men också att försvara vårt system. Bara under januari till september förra året så blockerade vi över två miljarder konton, varav 99 procent togs bort inom sekunder efter det att de skapats.

Vad vill de som skapar fejkkontona?

– Oftast är det ju att spamma folk, skicka länkar som folk ska klicka på och hamna på sidor med en massa annonser.

Det har funnits rykten om att det går att få bort kommentarer, inlägg eller konton på Facebook genom att få många människor att gå in och anmäla dem.

Fungerar det så?

– Nej, det är helt fel. Det går inte att massanmäla bort någon från Facebook.

Runt 15 000 personer jobbar i det team som granskar anmälningarna på Facebook. Ett anmält inlägg granskas en eller några gånger, även om det anmälts tusentals gånger, enligt John Severinson.

På personer som blivit avstängda från Facebook så låter det ibland som att det kommer som en blixt från klar himmel. Blir man inte förvarnad?

– Jo, en avstängning föregås av information. Du får notifikationer om att ditt inlägg plockats bort på grund av regelbrott och vi uppmanar dig att titta på våra regler här. Om du exempelvis blir avstängd i en månad så har det aldrig skett ur ett vakuum.

LÄS MER
Viralsajtens skapare: Mitt enda intresse var trafik

För att förstå slang och vad som är nedsättande ord eller bilder i Sverige så måste den som granskar kunna svenska och ha ett grepp om hur vi svenskar uttrycker oss på nätet. Enligt Facebook så har man tillräckligt många personer som kan det men vill inte avslöja hur många.

– Om ett svenskspråkigt konto sprider en film där man misshandlar djur så behövs ju ingen språkförståelse för att avgöra att det är mot våra regler och ska tas bort. När det behövs så är det människor som kan språket och kulturen och följer med i lokala medier, säger John Severinson.

Om du vill skicka en egen fråga till Facebook så mejla [email protected] så kan den komma att ställas på scenen.

pil
Källkritikens dag 2019

Kvällsprogrammet (öppet för allmänheten)

Start kl 17.30

• Vilka är det som luras på nätet? Så här ser den svenska fejkarenan ut! Åsa Larsson, medgrundare till Viralgranskaren och författare till Viralgranskarens handbok som kom ut förra året.

• Handfasta tips på hur du själv blir en bättre viralgranskare. Johan Wikén, redaktör och reporter på Viralgranskaren.

• Så här hänger vårt innerliga behov av bra berättelser ihop med spridandet av falska påståenden på nätet. Jack Werner, en av Viralgranskarens grundare som föreläser och skriver böcker om spökhistorier och källkritik på nätet.

• FacebookJohn Severinson från Facebooks Sverige-kontor svarar på frågor på scen om hur Facebook fungerar och jobbar med falska påståenden. Hur funkar det när du får se saker i ditt flöde? Hur jobbar Facebook i just Sverige?

• PrisutdelningVinnarna av Det gyllene förstoringsglaset tar emot sitt pris. Bakom priset står Viralgranskaren och Internetstiftelsen. Det delas ut för enastående insatser för källkritiken på nätet.

• Stila med din källkritiska förmågaInternetstiftelsen bjuder in publiken till ett interaktivt quiz för att testa deras källkritiska förmåga. Självklart vinner vinnaren något alldeles extra – publikens pris, som delas ut för första gången!

• Bilden av SverigeDen brittiska journalisten Maddy Savage, franska redaktören Sarah Chabane och professor Christian Christensen pratar om fördomar, romantiserade bilder och falska påståenden som sprids om Sverige utomlands.

Här anmäler du dig!

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro